Už nepotrebujem hľadať NA SVIATKY nič iné: 20+ mojich odskúšaných, VIANOČNÝCH RECEPTOV na moje obľúbené zákusky!

Konečne tu máme  onedlho sviatky, na ktoré sa mnohí tešia hlavne kvôli chutným zákuskom, ktoré všetci tak moc zbožňujeme.

Ak ešte stále váhate, ktoré zákusky pripravíte, nechajte sa inšpirovať naším prvým vianočným výberom toho najlepšieho.

Rodina a priatelia sa Vám určite poďakujú 🙂

Dnes sme si pre Vás pripravili 15 vianočných zákuskov.

Čoskoro pridáme ďalšie, takže napíšte do komentára na Facebooku, aké recepty by ste si od nás priali 🙂

1.Perníky – recept na drobné perníčky, ktoré sú ihneď k jedlu, krehké a moc dobré

Ingrediencie:

450g hladkej múky, 150g práškového cukru, 100g hery, 1 prášok do pečiva, 3 žĺtky, 3 lyžice medu, perníkové korenie, citrónová kôra, 1,5 lyžičky (kávovej) jedlej sódy – ak Vám nepôjde dobre spracovať, pridajte heru, vyvalujte medzi 2ks igelitu

POSTUP PRÍPRAVY

Všetky prísady nachystáme na dosku, heru a med rozohrejeme do tekutého stavu, lepšie sa potom cesto spracováva, nesmie byť ale vriace, cesto dôkladne premiesime, vykrajujeme tvary medovníčkov, musíme počítať, že trochu nadobudnú, takže ak vykrajujeme dierky na zavesenie, tak musí byť o niečo väčšia, pre väčší lesk perníky potrieme rozmiešaným vajcom s prídavkom kvapôčky vody, pečieme v stredne vyhriatej rúre, po upečení položíme na rovnú plochu, nie ihneď rovnať na seba … ak chcete tmavšie perníčky, pridajte trochu kakaa do cesta.

2.Najlepšie vianočné šuhajdy

Ingrediencie:
základ:
25 dkg čokolády na varenie
12 dkg 100% tuku




Plnka:
10 dkg 100% tuku
10 dkg orechov
25 dkg práškového cukru
1/2 dcl mlieka
1/2 dcl rumu
zdobenie napr lentilky

Návod na prípravu

Najprv si pripravíme náplň: 10 dkg tuku rozpustíme v hrnci, pridáme nastrúhané orechy, cukor, mlieko, rum a 5 minút povaríme. Necháme vychladnúť.
Potom vo vodnom kúpeli rozpustíme spoločne čokoládu na varenie a tuk (základ).
Pripravíme si papierové košíčky. Kávovou lyžičkou nalejeme do košíčka čokoládu, potom opäť kávovú lyžičku náplne, uhladiť náplň a znova kávovú lyžičku čokolády. Ozdobíme olúpanou mandľou alebo rôznym zdobením.

3.ŠPECIÁLNE ČOKOLÁDOVÉ GUĽKY Ingrediencie:

  • 500 gramov striedky z vysušeného chlebu alebo rožkov
  • 400 ml salka
  • 50 gramov kakaa
  • 200 gramov masla
  • 100 gramov horkej čokolády
  • 30 ml rumu
  • citrónová kôra

Postup

Sušený chlieb si najskôr rozmixujeme na hladko v mixéry alebo mlynčeku. Všetky väčšie časti sa snažte povyberať. V miske si zmiešame salko a kakao, pridáme maslo a výslednú hmotu dáme do hrnca. Zohrievame, až kým sa nám maslo neroztopí.

Odstavíme a necháme chladnúť. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Polovicu čokoládu pridáme ku kakaovej hmote spolu s rumom, druhú polovicu si odložíme bokom.

Výslednú čokoládovú hmotu si vymiešame s pomletým chlebom a vytvoríme guľky, ktoré naukladáme vedľa seba. Zvyšnou čokoládou môžeme guľky zdobiť. Buď pomocou lyžice budeme tvoriť fŕkance, alebo ich môžeme aj celé obaliť.

Potom ich necháme stuhnúť v chladničke a podávame. Guľky môžete obaliť aj v škoricovom cukre alebo v sladkej strúhanke.

4.VIANOČNÍ JEŽKOVIA

Ingrediencie:

  • 28 dkg Hery
  • 12 dkg práškový cukor
  • 45 dkg hladká múka 
  • 1 žĺtok 
  • citrónová kôra 
  • Ľubovoľná náplň: polovička vlašského orecha, lieskový orech, kúsok čokolády, mix orieškov a hrozienok v čokoláde… príp. ako ja
  • kupované mlinké keksíky v horkej čokoláde, ktoré vyzerajú ako arašidy v čokoláde. 
  • Na poliatie – čokoládová poleva, strúhaný kokos

POSTUP PRÍPRAVY
Postup je veľmi jednoduchý. Z príslušných surovín poriadne vypracujeme cesto, ktoré dáme min. na hodinku do chladničky, aby sa nám s nim lepšie pracovalo. Moje odpočívalo celý deň.
Z cesta potom robíme guličky cca vo veľkosti väčšieho vlašského orecha, do guličky zapracujeme nami zvolenú náplň a vytvarujeme ježka (tvar slzy, kvapky…) Ja som sa snažila aj zdvihnút trošku nufačiky, no pri pečení sa stratili. Pečieme pri teplote 175 až 180 stupňov cca 10-12 minút.

Mám elektrickú rúru, treba sledovať prvú várku a podla toho sa zariadiť, aby ste nemali ježkov cernoškov.

Po vychladnutí namáčame do čokoládovej polevy a namočenú časť hneď obalíme v strúhanom kokose.
Nakoniec dorobíme očká a nufáčik.

5.ŠKORICOVÝ VENIEC

Ingrediencie:

  • Teplé mlieko – 120 ml
  • Cukor alebo med – 1 lyžička
  • Vaječný žĺtok – 1 ks Maslo – 30 g Štipka soli Kvasnice – 15 g Múka polohrubá- 300 g
  • Maslo – 50 g 
  • Cukor – 3-4 lyžice 
  • Škorica 1-2 lyžičky
    Postup:
    Rozpustíme si droždie v teplom nie horúcom mlieku! Mlieko s cukrom a necháme chvíľu na teplom mieste vykysnúť.
    Maslo (30 g), vymiešame s vaječným žĺtkom, pridáme múku, soľ, zalejeme kváskom a hniesť cesto rukami.Uhnetené prikryjeme a necháme kysnúť. Necháme na teplom mieste 1 hodinu.Maslo (50 g), zmiešame s 3-4 lyžicami cukru a škoricou do hladka.
    Po vykysnutí si cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Nanesieme plnku zo škorice a pevne stočíme do závinu.Závin prerežeme na polovicu pozdĺžne, a prepletieme a spojíme do uzavretého kruhu.Natrieme zvyšnou plnkou pred vložením do rúry.
    Pečieme pri 200 ° C počas 20-25 minút. Posledných 5-10 minút, znížime teplotu na 180 ° C.Vyberieme z rúry, posypeme práškovým cukrom alebo natrieme zmesou citrónovej šťavy a cukru.




6.Slovenské vyprážané pirôžky

Ingrediencie:
• 500 g múka polohrubá
• 300 ml mlieko
• 40 g droždia čerstvej • 1 ks vajce • 1 PL olej • 2 PL cukor • 1 ks zemiaky • štipka soľ

Uvarený zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke. Z vlažného mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Ten po vykysnutí pridáme do múky spolu s vajcom a olejom. Spracujeme hustejšie cesto a necháme ho vykysnúť.

Cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a nakrájame na 28 dielov.

Na každú časť dáme kúsok tuhšej plnky, akú máme radi. Ja som vymiešala mletý mak s lekvárom a rumom.

Pirôžky zavinieme, boky prstami stlačíme a rúčne vytvoriť valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť. Než došúľame posledný, rozohrejeme si v hlbokej panvici na slabo olej.

Pred vyprážaním pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme smažiť do panvice. Aby sa vysmažili rovnomerne, po celú dobu pirôžky otáčame vidličkou.

Nebojte sa, že budú pirôžky mastné. Pre istotu ich ale vyberajte na papierové utierky. Nestalo sa mi však, že by zo smažených pirôžkov tiekol olej tak, ako kedysi z tých kupovaných.

7.Nepečená dvojfarebná roláda

Ingrediencie:

Tmavá časť:
300 g mletých svetlých BEBE sušienok
200 g práškového cukru
2 lyžice kakaa
12 PL uvarenej instantnej kávy
2 ks tmavej čokolády

Biela časť:
100 g masla
100 g práškového cukru
100 g kokosu
100 g Kr. cukru
2 – 3 lyžice vody
Postup:
Sušienky si rozdrobíme / nie však na úplne jemný prášok /. Pridáme práškový cukor a pridáme rozpustené čokolády spolu s uvarenou instantné kávou. Rukami dobre premiešame a spojíme. Ak máme hmotu príliš sypkú, pridáme ešte kávu.

Maslo spolu s pr. cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme kokos. 100 g Kr. cukru si dáme do hrnca a pridáme vodu. Rozpustíme a pridáme do kokosové hmoty. Za stáleho miešania mixérom vyšľaháme.

Takto pripravené cesto vložíme do mrazničky, aby sa s nimi lepšie pracovalo.

Vyberieme ich a rozvaľkáme ich na požadovanú veľkosť. Položíme biely plát na tmavý a spolu zrolujeme. Zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky.

Nakrájame na rezy a podávame.

9.Vianočné ľadovky

Ingrediencie:
500g polohrubej múky
250g Hery
2 + 2 vajcia
1 prášok do pečiva
300g cukor krupica
20g kakaa
120g orechov
250ml mlieka
2 lyžice hrubej múky
4 lyžice cukru múčka
1 vanilkový cukor
1 lyžica pudingového prášku-vanilkového
150 g masla
Z polohrubej múky, Hery, 2 vajíčok, prášku do pečiva a cukru krupica urobíme cesto a rozdelíme na tri diely: 400 g nechať biele, do 380 g pridáme 20 g kakaa a do 280 g pridáme 120 g orechov. Po odležaní každé cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Po upečení sa zlepujú krémom.
Krém: 1/4 mlieka zvaríme v mikrovlnke (alebo vo vodnom kúpeli) s 2 lyžicami hrubej múky, 2 lyžicami cukru, 2 vajcami, vanilkovým cukrom, lyžicou vanilkového pudingu. Do vlažnej kaše zašľaháme 150g masla a 2 lyžice práškového cukru.
Lepíme vždy jedno koliesko kakaové, orieškové a biele – zdobíme čokoládou, prípadne i orieškom. Ja zdobím podľa seba.

10.VIANOČNÉ orechovo-maslové venčeky na poslednú chvíľu

Ingrediencie:

200 g masla
130 g práškového cukru
350 g hladkej múky
2 žĺtky
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
½ lyžičky prášku do pečiva
90 g nasekaných vlašských orechov
1 vaječný žĺtok na potretie
Postup:
V miske si zmiešajte práškový cukor, žĺtky, maslo a vanilkový cukor. Pridajte vanilkový cukor a prášok do pečiva a vypracuje maslovú zmes. Potom pridajte preosiatu múku a premieste cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke odpočívať asi 20 minút. Potom ho vyberte a vyvaľkajte tak, aby malo hrúbku asi 7mm.

Vykrajujeme venčeky s otvorom uprostred. Venčeky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a potierajte ich rozšľahaným žĺtkom. Na vrch sypte nasekané alebo pomleté ​​vlašské orechy. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte asi 12-15 minút.




11.Kolieska Margotka

Ingrediencie:

300 g hladkej múky
200 g maslo
100 g cukor múčka
2 žĺtky
1 vanilkový cukor
1/4 čokolády Margot jemne nastrúhané

maslový krém
čokoládová poleva

Všetky suroviny zmiešame dohromady a vypracujeme hladké cesto.
Na pomúčenej doske natenko rozvaľkáme, formičkou vykrajujeme kolieska, ukladáme na plech s papierom na pečenie, dáme do predhriatej rúry na 180 ° C a upečieme doružova. Vychladnuté zlepujeme krémom a polievame polevou.

12. Kokosové laskonky

Ingrediencie:

250 g hladkej múky,
200 g práškového cukru,
250 g nastrúhaného stuženého tuku,
150 g mletého kokosu

Vypracujeme cesto a necháme v chlade 30 minút odpočinúť. Vyvaľkáme a oválnou formičkou vykrajujeme oválky. Pečieme v mierne vyhriatej rúre tak, aby zostali svetlé. Vychladnuté spájame orechovým krémom a striekame čokoládovou polevou.

Vymiešame 250 g masla s 3 lyžicami práškového cukru, 2 vanilkovými cukrami. Do vymiešané zmesi pridáme 150 g mletých orechov sparených 5 lyžicami horúceho mlieka.

13.KOKA sušienky

Ingrediencie:

100g kokosu
240g hladkej múky
220g mäkkého masla
1 žĺtok
120g práškového cukru (dala som asi tretinu pravého vanilkového)
3 vrchovaté lyžice kakaa
štipku soli

Všetky ingrediencie zmiešajte, vytvorte malé guľôčky a vidličkou ich rozmáčknite.
Pekla som asi 10 minút pri 190 ° C.

14.Koňakové špičky

Ingrediencie:
Na cesto:
200 g detských piškót
180 g práškového cukru
120 g masla
4 lyžice rumu
2 lyžice kakaa
Na krém:
4 lyžice vaječného koňaku
60 g masla
Na dohotovenie:
detské piškóty
práškový cukor na vysypanie
čokoládová poleva

Postup:
1. Piškóty rozdrvíme, zmiešame s cukrom, povoleným maslom, kakaom a rumom, vypracujeme cesto
2. Kúsky cesta vtláčame do malých likérových pohárikov vysypaných práškovým cukrom, prstom vytlačíme jamku, vyklopíme, naplníme krémom a zaklopíme celou piškótou, tú prilepíme
3. Koniec špičky prelejeme vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnnej rúre rozpustenou čokoládovou polevou.




Príprava krému:
Povolené maslo vymiešame s vaječným koňakom.

15.Kávové zrná v čokoláde

Ingrediencie:
piškóty 250 gramov (detské)
maslo 125 gramov
cukor práškový 50 gramov
orechy vlašské 150 gramov (mleté)
škorica 0,5 lyžičiek (mletá)
kakao 2 lyžice (prášok)
rum 2 lyžice
káva 2 lyžice (instantný)
čokoládová poleva tmavá 1 balenie

Instantnú kávu zalejte 2 lyžicami vriacej vody, pridajte rum a nechajte vychladnúť.

Do misy nasypte jemne mleté alebo podrvené piškóty, pridajte zmäknuté maslo, práškový cukor, jemne mleté ​​orechy, škoricu, kakao a vychladnutou kávu. Vypracujte hladkú hmotu, ktorú dajte na chvíľu stuhnúť do chladničky.

16. Kokosové pralinky s bielym rumom

Na asi 45 guličiek

* 120 g masla
* 90 g kakaa holandského typu
* 150 g kokosovej múčky
* 300 g práškového cukru
* 1-3 lyžice bieleho rumu, podľa chuti
* 120 g strúhaného kokosu na obalenie
* 50 g opražených mletých lieskových orieškov na obalenie

1. V mise spracujeme nakrájané maslo, kakao, kokosovú múčku, cukor a rum na hmotu a necháme v chlade chvíľu stuhnúť. Lieskové oriešky nasucho opražíme v panvici alebo na plechu v rozpálenej rúre. Ošúpeme, necháme vychladnúť a pomelieme najemno.

2. V mise premiešame strúhaný kokos s orieškami. Z hmoty tvarujeme guličky a obaľujeme ich v zmesi kokosu a orieškov a necháme v chlade stuhnúť. Guličky uchováme v uzavretej nádobe v chladničke a podávame v malých papierových košíčkoch.

Tip
Guličky môžete obaľovať v nastrúhanej stuhnutej mliečnej čokoláde premiešanej s kokosom.

18. Orechové tortičky

Ingrediencie:
180 g múka hladká
120 g hera
90 g cukor mleté ​​(práškový)
100 g orechy vlašské mleté
1 ks žĺtok vaječný
džem pikantné
100 g čokoláda na varenie
30 g 100% tuk
3 lyžice šťava citrónová
100 g cukor mletý ​​(práškový)
2 lyžice mlieko
50 g orechy vlašské
50 g mandle celej

Postup:   Suroviny spracujeme na cesto, necháme ich v chlade odpočinúť. Potom ich vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ovály, môžeme vykrájať aj polmesiačiky. Upečieme doružova v mierne vyhriatej rúre, aby sa neroztiekli. Dve a dve kolieska zlepujeme pikantnou marmeládou, máčame v čokoládovej poleve a ozdobíme polovicou olúpanej mandle. Oválky môžeme zlepiť kávovým krémom. Do maslového krému zašľaháme trochu vychladnutej, silnej kávy, zlepené oválky máčame v čokoláde a po zatuhnutí polevy nakreslíme čokoládou písmeno M – Mokka, alebo ozdobíme čiarami z čokolády. Možno to robiť aj lyžičkouí. Časť koliesok a polmesiačiky premazané marmeládou môžeme poliať citrónovou polevou z mletého cukru, asi 2 lyžíc horúceho mlieka a šťavy z citróna a ozdobiť polkou orecha, alebo napr.kúskami kandizovanej pomarančovej kôry. Tak máme z jedného cesta viacerých druhov výborného zákusku.




19.Linecké srdiečka

Ingrediencie:
múka pšeničná polohrubá 225 gramov
tuk 75 gramov
sorbit 50 gramov (sypký)
vajcia 1 kus
voda 1,5 lyžíc
kypriaci prášok do pečiva 1 lyžička
marmeláda 5 lyžíc (DIA)
múka pšeničná hladká (na dosku)
sorbit (na pocukrovanie)

Preosiatu múku s práškom do pečiva a sorbitom premiešame s nakrájaným tukom, vajcom a troškou vody a vypracujeme hladké vláčne cesto. Zabalíme ho do mikroténovej fólie a necháme 2 hodiny v chlade.

Pripravené cesto rozdelíme na dve časti, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý 2 mm a vykrajujeme z nich celkom 80 srdiečok. V polovici srdiečok ešte vykrojíme ľubovoľným tvorítkom stredy.

Všetky tvary prenesieme na plechy s papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 170 ° C do ružova – plné tvary 10 minút, tvary s vykrojeným stredom 8 minút. Upečená srdiečka necháme vychladnúť a potom ich uložíme na 10 a viac dní vo vzduchotesnej nádoby v chlade.

Po uležaní všetky plné srdiečka potrieme marmeládou a spojíme ich so srdiečkami s vykrojeným stredom. Pred podávaním môžeme srdiečka ešte pocukrovat.

20. Voňavé labky

Ingrediencie:
múka pšeničná hladká 200 gramov
maslo 150 gramov
cukor práškový 60 gramov
orechy vlašské 30 gramov (mleté)
žĺtok 1 kus
kakao 1 lyžička
cukor vanilkový 0,5 balíčkov
škorica (mletá)
klinček (mletý)
tuk 25 gramov (na vymazanie formičiek)
cukor práškový (na posypanie)
Postup:
Hladkú múku preosejeme s kakaom a práškovým cukrom, prisypeme vanilkový cukor, orechy a mleté ​​korenie. Pridáme nakrájané maslo a žĺtok a rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny odležať v chladničke.

Tuk na vymastenie formičiek rozpustíme a pomocou štetca ním vymastíme formičky na labky.

Pripravené cesto rozdelíme na kúsky a vtlačíme ich do vymastených formičiek tak, aby v ceste bola priehlbina. Formičky rozložíme na plech a labky pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C 12 minút.

Ešte teplé labky vyklopíme a po vychladnutí uložíme vo vzduchotesnej nádobe v chlade. Pred podávaním ich pocukrujeme

Vybrali ste si nejaký z receptov? 🙂

Dúfame, že sme Vás dnes potešili!

Zdieľajte tento článok, nech naň nezabudnete 🙂

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku pre tie najlepšie recepty na každý deň.

zdroj: receptyodbabky.sk

Vyskúšajte tiež tieto recepty:

Recept na skvelú „Sacher tortu“ od kamošky z cukrárne: Nemá chybu!
Tieto jogurtové šišky sú jemné ako pavučinka: Takmer okamžite pripravené!